Вашар привида и лажи

(уместо поговора књизи ТИТОНИК)

детаљ са гробља у м. капија... (2013)

детаљ са гробља у м. капија… (2013)

 Лаж титоизма има хиљаду обличја

Многи у овој земли и не знају и не слуте шта се догодило у минулом веку, између два фатална бродолома Титаника и –Титоника.

Тај период – Наметног века – Наметних људи, полако се заборавља.

У претходном поглављу – пробрани су стихови и песме, из обимног истоименог поглавља, преобимне књиге АРХИВ У ОСНИВАЊУ, 1-5 (Мобаров институг. ЗАВЕТИНЕ, Београд, 2002, 592 стр.). Тамо су ти стихови сакривени, непрочитани…

Могао сам да наведем и неке друге стихове и песме, из исте књиге; рецимо из циклуса „Краљевске инсигније“ , „Домаћи паук, 1 – 7′ ( стр. 347 и даље).

Овде су ти стихови некако на свом месту, верујем. Суштина им је да разоткрију књижевну, друштвеиу, уметничку, конфесионалну, вишедеценијску  лаж   –   титоизма.

2002. године, објавио сам 28. књигу „Уметности махагонија ШЉАКА ИСТОРИЈЕ.Шкарт. Невеликог је обима. Многи у овој земљи нису чули ништа о тој књизи есеја, захваљујући пре свега, оној бурној флори И фауни, како у Београду (тако и широм Балкана), коју је посејао титоизам.

Тамо сам објаснио, шта се у ствари догодило. Тај есеј, у своје време, настао је као оцена једне нове књиге, Доктора Димитријевића. Навешћу понешто   и тиме завршити ову књигу:

…Доктор Мих. Петрошћ записује : “ Нама Србима безбожницима то ће бити свеједно и равно до преко Косова држећи да је боља Жива Ср6ија но мртав Јерусалим. Поп Минић ће ипак затражити концесију за сечу кедара леванских и правиће буриће за препеченицу“ (стр. 60). Писац Дневника је био изузетно интелигентан, циничан, оштар на језику где треба: за разлику, рецимо, од оног тзв. Шкарта, па и интелектуалног, који преовладава после сваког рата.  О српском суноврату, боље је и сажетије ствари написао.не доктор А. Рајс. већ Николај Велимировић. Јустин Поповић. али генерацији којој припада Димитјријевић, а и оним генерацијама које су дошле после Димитјријевићеве, подсетимо се. 6ило је ускраћено, умножавањем оних других, да читају ова два најзначајнија српска богослова, јасновидца. Оно чему су два српска јасновидца жртвовали своју земаљску судбину и живот, оно на шта су сваки на свој начин. упозоравали до последњег даха, па и кроз прозоре тамниице, било је да чувају своју религиозносш, танку црту религиозности, веру отаца и праотаца. Подсећајмо и подсећајмо : круг прекумановских иителектуалаца је био знатно шири, знатно шири..“

Итд…. стр. 169-170

Видети више:

https://sites.google.com/site/zavetine2012/antikvarnica/rasprodajapiscevihizdanalista002

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s