“Или, Или, лима савахтани?“

МУЧЕЊЕ И РАСПЕЋЕ

Грана. Из "Албума слика мог млађег сина" (који још није био ни рођен, када су писане неке од ових бележака) (фотографија бр. 22)

Грана. Из „Албума слика мог млађег сина“ (који још није био ни рођен, када су писане неке од ових бележака) (фотографија бр. 22)


Одакле навиру ови наслови ? Распет сам. Због чега?
Већ дуго се вртим, као бесни тигар у кавезу.Не знам који ми је враг, све ово ме подсећа, (прибојавм се) на предзнаке болести… Умем ли да живим. Написао сам: Не умем, јер не умем да се повинујем лажима, али није ли и то – још једна лаж?
Помишљам на све оне покојнике који су отишли прерано и труле у гробовима или су већ иструлели. Таква мисао је као пијавица, која пије крв животне енергије.
Христос није умро пре 2000 година, умро је прекјуче. На Голготи су се подсмевали првосвештеници са књижевницима, старешинама и фарисејима: „ Друге спасе, а себе не може да спасе. Ако је цар Израиљев, нека сиђе сад с крста, па ћемо у њега веровати. Уздао се у Бога, нека га избави сад, ако му је по вољи…“ Исус је око деветога часа повикао из свега гласа:“Или, Или, лима савахтани?“ (Боже, Боже мој, зашто си ме оставио?“) Неки који беху у близини чувши то помислише да зове Илију. Те последње речи Распетога нису добро схваћене…
Ако је некоме заиста толико стало до Истине, нека размишља о Исусу пред Пилатом, о Јудином самоубиству, пуштању Вараве и осуде Христа. На мучење и распеће, смрт и погреб Христа треба се враћати поново и поново, јер је то било прекјуче…
Народ је поводљив, наговорен је тражио да пусте сужња Вараву а погубе Христа, и то се понавља у хиљаду ситуација на хиљаду места, кроз хиљаде година!
Душа ми је пуста због светине, неизбежних паралела, и много чега другог. Чини ми се да се на њеном дну нагомилао чемер, као тешки мермер. Тако сам писао пре више деценија, не знајући зашто ми је судбина послала искушење и симбол Голготе…
Храм Вазнесења Господњег (Мишљеновац). Из "Албума слика мог млађег сина" (који још није био ни рођен, када су писане неке од ових бележака) (фотографија бр. 23)

Храм Вазнесења Господњег (Мишљеновац). Из „Албума слика мог млађег сина“ (који још није био ни рођен, када су писане неке од ових бележака) (фотографија бр. 23)

*
____________ Из Бележница из прошлог века („Армагедон“)

95. на почетку или на крају једног пута

95. пут према дубравама. -109 одабраних фотографија. пролеће 2012. снимак иван лукић

ЛеЗ 0004903

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s